onsdag 28 april 2010

Italienska mandelskorpor!

I helgen bakade jag dessa goingar. Passar utmärkt till kaffet!
Dom innehåller både mandel, kanel och kardemumma. Jag krossade kardemummakärnor i morteln och en härlig doft spreds. Av en händelse hamnade det en kärna i mitt vattenglas och gissa om det smakade gott. Kan varmt rekommendera detta!
Vill gärna dela med mig av receptet.
100 g smör eller margarin 1 krm salt
2 dl råsocker eller strösocker 1 msk kanel
3 ägg (ekologiska) 1 tsk stötta kardemummakärnor
7 ½ dl mjöl 50 g mandel
1 tsk vaniljsocker 1 ägg till pensling
1 tsk bakpulver
1. Sätt ugnen på 175 grader.Rör smör och socker krämigt. Knäck äggen och blanda väl.
Rör samman mjölet med de andra torra ingredienserna i en skål. Stöt kardemummakärnorna och hacka mandeln grovt. Rör ner i mjölblandningen.
2. Tillsätt mjölblandningen i äggblandningen lite i sänder och arbeta väl. Det ska bli en fast deg.
3. Rulla en boll av degen och dela den i två delar som du rullar till två rullar, ca 30 cm långa. Lägg dem på en bakpapppersklädd plåt och platta ut dem med sidan av handen till två rektanglar, ca 8 cm breda. Vispa upp ägget och pensla på.
4. Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Låt dem svalna lite, skär sedan 1 cm breda skivor diagonalt över "limporna".
5. Höj värmen till 200 grader. Lägg skivorna på ugnsgaller med snittsidan upp och grädda cirka 12 minuter tills de fått lite färg.
Receptet som jag använt finns i boken Lisens soppor.
Det är så mycket vår nu, att njuta känns viktigt, vi vet ju hur fort tiden går.
Idag fångade jag och Ida våren med två buketter vitsippor.
Hon har varit hemma hela veckan pga feber. Idag har hon varit lite piggare,
det går åt rätt håll.
Må nu så gott mina vänner,
Kram
LiNda

4 kommentarer:

Mags Romantiska Smycken sa...

Hej Linda
Det måste blir ett litet bak, någon dag..., de ser ju så goda ut.

Skönt att Ida har piggnat till, det är så ledsamt när barnen är sjuka.

Vi har kommer hem till rena rama sommare. Vi har varit i Tärna fjällen, det snöade och stormade, så vi gav upp... annars är det vackert även där.

Ha en skön Valborg
Kramar
/Maggan

Vita rosor och förgätmigej sa...

De ser uuuurgoda ut! Ska rackarns i mig se till att baka med ungarna i morgon. Måste om något få dem att sluta gnälla... ;0)
Det är iiinte så glada miner här med feber och hosta... Hoppas att din lilla mår bättre! Glad Valborg!
Kram/ Anna

Elsa och Helena sa...

Mmmmmm så gott det ser ut...:) Och vilket vackert fat skorporna är placerade på!

Hoppas Ida mår bättre...så hon kanske får se någon kase imorgon!

Önskar dig en trevlig Valborg!

Kramis Helena

Rummet för välbefinnande sa...

De där skorporna verkar jättegoda. Tänk, jag har aldrig bakat skorpor tror jag?! Men, skulle så gärna vilja prova och nu blev jag jättesugen. Tack för receptet. Det blir inte så mycket tid kvar till att baka, men mina barn brukar göra det ibland. Tur vi tycker om att göra olika saker *ler*
Tänk att ni fick vända och åka hem igen på påsk. Ibland kommer den där maginfluensan fort, men det är allt skönare att vara hemma då.
Ja, som du förstår så är jag totalt uppslukad av mitt nya mål i livet och det är så kul, jag känner mig så glad och ibland rinner bara tiden iväg. Men, mitt i allt så försöker jag stanna upp då och då och känna den där tacksamheten för allt det roliga, också håller jag på att träna mig i att "hinna med" att vila också :) :) Skönt att få balansen.
Önskar dig och de dina en fin Valborg. Det blir faktiskt inte Fryken utan jag ska till en bloggvän och det ska bli jättekul.
Ha det gott och sköt om dig!
Kram Mia